Bertschi School Science Classroom

Reveal Label
Seattle, WA

Bertschi School Science Classroom

Bertschi School Living Science Building, located in Seattle’s Capitol Hill Neighborhood, was one of the first projects in the world to pursue the Living Building Challenge v2.0 criteria and the first to achieve it. This non‐profit elementary school science wing was collaboratively designed with the students’ input and pro‐bono by the entire design team. A 20‐kilowatt PV system produces all of the electricity for the building and allows students to participate in real‐time monitoring of the building’s energy use and solar power production. All the water needed for the building is collected and treated on site. This is done through a variety of methods including cisterns for storage, an interior green wall of tropical plants which treats grey water and a composting toilet to treat black water. The most important aspect of the project is that all sustainable features are visible and functional to students to learn ecological concepts that can become intrinsic values for future generations.